• Nuttery
  • |
  • 28. septembra 2018

Bezlaktózová maková mliečna ryža

? Príprava: 15 minút     ? Počet porcií: 2     ? Vhodné ako: raňajky, dezert, olovrant  

Pokrm v podobe mliečnej ryže poznáme takmer všetci najmä z detstva. Takú klasickú vanilkovú či čokoládovú doma pripravovanú však? Svet však stále napreduje a postupne sa všetko začalo predávať aj v supermarketoch. Avšak väčšinov sú výrobky plné rôznych ochucovadiel a farbív. Kupujeme si vlastne niečo, čo si môžeme doma pripraviť ešte v lepšej verzii a s kvalitnými surovinami. Prečo teda nepozdvyhnúť klasický recept na na vyššiu úroveň a pripraviť si ju ,,bez mlieka,,? ?

Bez použitia mlieka bude mliečna ryža lepšie stráviteľná a hlavne bude vhodná aj pre tých, ktorí trpia rôznymi mliečnymi alergiami. Klasické kravské mlieko teda nahradíme tým rastlinným. Biely cukor nahradíme ryžovým sirupom a zdravšia verzia je na svete. Čo ale s dennou dávkou vápnika? Na jej prípravu sme teda zvolili makový sen pretože..

mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako kravské mlieko.

V kombinácií spolu s kokosovým sirupom a domácimi slivkami sme mali doslova sen na jazyku. Najlepšia je hneď ráno, teplá na raňajky. Môžete si ju však dať aj do chladničky a vychutnať neskôr ako osviežujúci a chutný dezert alebo ako overnight raňajky nasledujúce ráno. 


Ingrediencie:

ryža 100g 

voda

250ml makového sna

2 PL ryžového sirupu (každý si sladkosť prispôsobí podľa seba)

1 čl maku

štipka mletej vanilky

štipka soli

na sucho opražené kešu oriešky

banán

slivky

kokosový alebo javorový sirup

 


Postup:

V menšom hrnci privedieme k varu ryžu s polovičným množstvom vody ako obvykle. Keď voda zovrie pridáme 250ml makového sna. Znížime stupeň na nižšiu teplotu, pridáme ryžový sirup, vanilku, štipku soli a varíme na miernom stupni. Ryžu neustále kontrolujeme, premiešavame a skúšame jej mäkkosť. Ako náhle nám ryža nadobudne konzistenciu kaše, odstavíme z platničky (trvá to cca 10 minút). Pridáme čajovú lyžičku maku pre pocit chrumkavosti, premiešame a vložíme do misiek.

Pridáme slivky, nakrájaný banán, na sucho opražené kešu oriešky (pražením dostanú sladkastú chuť) a na záver polejeme troškou kokosového sirupu. Za gastronomický zážitok sa bezpochyby zaručujeme. ?

Dobrú chuť! ??

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Adresa

SNP 1201/16
026 01 Dolný Kubín
Slovenská republika

Telefónny kontakt

Mobil : 0944 959 503
Telefón : 0917 236 390

Email

Office : info@nuttery.sk

Sociálne siete