• Nuttery
  • |
  • 28. septembra 2018

Koložvárska kapusta ako ju nepoznáte

? Príprava: 1 hodina 30 minút    ? Počet porcií: cca 10     ?  Vhodné ako: obed, večera   

Už dlhšie sme premýšľali, ako by sme mohli náš mandľový raj využiť v nejakom tradičnom slovenskom jedle. Ako prvé nás hneď napadlo plno receptov na sladký spôsob, no povedali sme si, že by sme predsa len zaexperimentovali a vyskúšali niečo slané.  Niečo čo nám pripomenie detstvo a domácu kuchyňu. Každého hneď napadnú bryndzové halušky, no keďže sa nám v špajzi kvasí pekne veľký súdok domácej kapusty, chcelo to niečo kapustové.

Rozhodli sme sa teda pripraviť tradičnú Koložvársku kapustu, ktorá bola predsa len v niečom špeciálna. Bola totiž to bez mäsa, bez mlieka, bez pridania akejkoľvek živočíšnej ingrediencie. Na prípravu sme použili mandľový raj, ktorý vďaka svojej krémovej konzistencii nahrádza klasickú mliečnu smotanu a dodáva jedlu jemnú sladkosť. Kombinácia kvasenej kapusty, mandľového mlieka a sójového mäsa je síce na prvý pohľad zvláštna, no vo finále stál výsledok naozaj za to. Kapusta bola šťavnatá s dokonalou sladko-kyslou chuťou a hlavne výborne zasýtila bez pocitu ťažkosti. ?


Ingrediencie:

kvasená kapusta

ryža 200g

1 balenie sójovej drte

500ml mandľového raja

väčšia cibuľa

olej

červená paprika (sušená)

guľášové korenie

chilli

soľ

TIP: ak nemáte sójovú drť, môžete použiť aj sójové kúsky, ktoré si rozmixujete v mixéry


Postup:

Dáme si variť ryžu. Kým sa nám ryža varí, sójovú drť zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu odstáť aby nasiakla vodu. Medzitým si na oleji do zlatista opražíme na kocky nakrájanú cibuľku, na ktorú neskôr pridáme napučanú sójovú drť. Pridáme k nej všetky koreniny a 5 min podusíme aby prešli chute. Potom ,,mäso,, ochutnáme a dochutíme podľa chuti. Odporúčame to však s chilli veľmi nepreháňať, no ak ste milovníci pikantných jedál ako my, kľudne môžete pridať. ?

Keď sa ryža dovarí, vyberieme si zapekaciu misu do ktorej vrstvíme v tomto poradí kvasená kapusta, ryža, sójové mäso a ešte raz zopakujeme. Na vrch poukladáme kapustu a celú masu zalejeme mandľovým rajom tak, aby bolo mlieko tesne pod povrchom. Pečieme 45 minút na 170 stupňoch. Necháme trošku vychladnúť a podávame so zemiakmi alebo šalátom. No musíme povedať, že na druhý deň bola kapusta ešte lepšia, pretože sa všetky chute prepojili ešte viac!

Dobrú chuť! ?


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Adresa

SNP 1201/16
026 01 Dolný Kubín
Slovenská republika

Telefónny kontakt

Mobil : 0944 959 503
Telefón : 0917 236 390

Email

Office : info@nuttery.sk

Sociálne siete