• Nuttery
  • |
  • 23. marca 2020

Trápi vás laktózová intolerancia? Pár tipov ako žiť bez ťažkostí

S laktózovou intoleranciou sa v našej populácii stretávame stále častejšie. Prejavuje sa mnohými nepríjemnými príznakmi, ako je napríklad hnačka či plynatosť.

Predstavuje stav, kedy organizmus nie je schopný produkovať dostatočné množstvo enzýmu laktáza, zodpovedného za trávenie mliečneho cukru (laktózy). 

Dnes už máme našťastie nielen spoľahlivé diagnostické metódy na zistenie laktózovej intolerancie, ale i množstvo možností, ako sa pri laktózovej intolerancií vyhnúť tráviacim problémom a stále si užiť dostatočne pestrú a plnohodnotnú stravu.

Aké sú naše tipy a triky? Prezradíme vám v nasledujúcich riadkoch. 😉

lactose free

Produkty bez laktózy a laktázové tablety 🚫

Prvým krokom pri zistení intolerancie je najčastejšie okamžitý prechod na stravu s minimálnym obsahom laktózy. V tomto prípade sú mimoriadne nápomocné pre začiatočníkov produkty označované ako lactose-free. Ich označenie znamená, že sa v nich nachádza minimálny podiel laktózy, ktorý nespôsobuje tráviace ťažkosti. Riešenie môžu predstavovať i laktázové tablety, ktoré pri konzumácii mliečneho jedla doplnia do tela enzým laktázu.

Produkty s nízkym obsahom laktózy 🧀

Tvrdé syry, kefír a kvasené mliečne výrobky bývajú vo všeobecnosti veľmi dobre tolerované pri laktózovej intolerancii. V tomto prípade môžete mliečne výrobky konzumovať v obmedzenom množstve. Snažte sa ich však nekonzumovať na lačný žalúdok, ale spolu s inými potravinami. Týmto spôsobom sa spomalí prechod potravín tráviacou sústavou a laktóza sa bude štiepiť oveľa efektívnejšie.

mandlove mlieko

Rastlinné mlieka – výhoda na mnohých frontoch

Rastlinné mlieka sa vyrábajú čisto len z rastlinných zdrojov a nepridáva sa do nich živočíšne mlieko v žiadnej podobe. Ich chuť je skvelá a je možné ich používať rovnako ako bežné mlieko. Okrem toho rastlinné mlieka skrývajú v sebe ešte ďalšie výhody. Nezaťažujú organizmus v takej miere, ako kravské mlieko, sú zdrojom cenných biologických látok a je možné konzumovať ich nielen pri laktózovej intolerancii, ale i pri alergii na bielkovinu kravského mlieka.

Aký je hlavný faktor pri výbere? 

Najdôležitejšie sú kvalita a zloženie. Čím menej ingrediencií, emulgátorov, farbív a ochucovadiel – poprípade bez nich, tým lepšie. Ukážkovým druhom sú tie rastlinné mlieka, ktoré majú obsah hlavnej zložky (orechy, sója, ryža, mak) 8% a viac. Rastlinné mlieka s obsahom hlavnej zložky menšej ako 3% sú väčšinou len kombináciou vody a ochucovadiel. Odporúčame sa teda pozerať nielen na obal, ale aj na etiketu so zložením. 

Váš Nuttery team


Nie je možné pridávať komentáre.


Adresa

Radlinského 1714
026 01 Dolný Kubín
Slovenská republika

Kontakty

Mobil : 0944 375 199
Office : info@nuttery.sk

Sociálne siete