Group 2

PREDAJ CEZ E-SHOP ZRUŠENÝ

 

sladká polievka recept

Chomút – sladká vianočná polievka

  • MIRKA @CHUDNEMJEDLOM
  • |
  • 22. decembra 2019
cas

60 min

porcie

dezert

hotovo

vegan

Naše produkty, použité v recepte

Sušené hrozienka Jumbo

Detail

Mandľový nápoj “Mandľový raj”

Detail

Počuli ste už o sladkej vianočnej polievke?

Vianočný chomút, teda sladká vianočná polievka má pôvod v neďalekom Nemecku. Názov chomút dostala preto, pretože tvar rolád pripomína tvar postroja pre kone, ktoré sa im kladú na šiju. Recept pôvodne obsahuje tie najzákladnejšie suroviny ako mlieko, múku, vajcia či maslo. My sme sa mu však rozhodli dodať zdravší, lahodnejší nádych a pridali do neho Mandľový raj a špaldovú múku. Chuť škorice, mandlí a jemného cesta vám určite ulahodí a chomút sa tak môže stať záverečnou sladkou bodkou po sviatočnej večeri.

Tento recept pre vás pripravila food bloggerka Mirka, ktorá pôsobí pod blogom @chudnemjedlom 

ingrediencie
Ingrediencie
CESTO

100ml Mandľový raj

300g špaldová múka

200g rastlinné maslo (napr. Alsan)

30g cukor (trstinový, brezový)

1 PL ľanové semiačka - pomleté

PLNKA

50g hrozienok namočených v rume

1 PL kokosový olej

1 PL škorica

1 balenie škoricový cukor

postup
Postup

1/ krok z 3

Ako prvé si pripravíme cesto na roládu. Zmiešame múku, rastlinné maslo, zmixované ľanové semiačka s vodou (2 polievkovú lyžicu semiačok zmixujeme v mixéry s cca 4PL vody), ktoré v recepte nahradia vajíčko a na záver pridáme do cesta štipku soli.

2/ krok z 3

Cesto vymiesime, dosku si podľa potreby posypeme múkou a hmotu vyvaľkáme na stredne hrubý plát. Mala by nám vzniknúť konzistencia lineckého cesta. Vyvaľkaný plát potrieme roztopeným kokosovým olejom, posypeme zvyšným cukrom, škoricou a pridáme hrozienka namočené v rume. Ak máte doma škoricový cukor, môžete pridať 1 balenie. Plát zrolujeme do rolády a nakrájame na menšie roládky.

3/ krok z 3

Následne si zohrejeme Mandľový raj a varíme ho na miernom ohni. Po chvíli vložíme do hrnca nakrájané roládky a varíme ešte 15 minút dokým roládky nezmäknú a nevznikne pudingovo-krémová konzistencia mlieka. Servírujeme do hlbokého polievkového taniera a na dozdobenie môžeme posypať škoricou.

zaver
Záver

Veríme, že sa vám nový Receptár páči a bude vás naďalej inšpirovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

podpis-nuttery