OBJEDNÁVANIE CEZ E-SHOP ZRUŠENÉ
Vzhľadom na ukončenie pôsobenia značky je predaj produktov cez Nuttery e-shop zrušený.
Ďakujeme za pochopenie. Tím Nuttery.
E-SHOPStaré dobré kváskovanie.
Určite si niektorí s nás pamätajú ako sa kedysi piekol chlieb z práveho kvásku. V tej istej vlne taktiež prebierhala príprava kysnutých koláčov a známych kysnutých buchiet. Ako však doba ide dopredu, kvások nahradilo droždie a klasické nadýchané, mäkučké buchty môžeme vidieť málokde. Skúsme sa teda vrátiť o pár rokov späť a pripomeňme si staré dobré kváskové buchty plnené domácim lekvárom a vylepšeným vegánskym tvarohom z nášho Mandľového jogurtu a mandľového raja.
Tento recept pre Vás pripravila foodbloggerka Jessika, ktorá pôsobí pod blogom @jessliciouskitchen
450 g špaldovej hladkej múky
150 g špaldovej celozrnnej múky
50 ml oleja
100 ml vody
1 PL ražného/pšeničného kvásku
1/2 jablka
3 PL trstinového cukru
1/2 čl soli
rastlinné maslo
ovocný džem podľa chuti
1 balenie tofu natural
2 PL citrónovej šťavy
0,5dl rumu
2-3 PL práškového cukru
1/ krok z 5
Ako prvý si pripravíme rozkvaz, na ktorý budeme potrebovať: 100 g špaldovej hladkej múky+100 g vody+ 1PL ražného/pšeničného kvásku. Všetko poriadne zmiešame vo väčšom sklenenom pohári a necháme kvasiť 12 hodín.
2/ krok z 5
V mise zmiešajte obe múky s cukrom, soľou a pridáme rozkvas, olej, mlieko a nastrúhanú polovičku jablka. Cesto budeme následne miesiť rukami aspoň 15 minút aby sa všetky suroviny dobre do cesta zapracovali. Ak treba pridáme ešte múku aby sme mali pružné, nie veľmi lepivé cesto, ktoré necháme kvasiť prikryté utierkou asi 3-5 hodín pri domácej teplote.
3/ krok z 5
Kým cesto kysne pripravíme si vegan tvaroh. Rukami si nadrobíme do misky tofu, preložíme do utierky a následne z neho vyžmíkame vodu. Takéto tofu zmiešame spolu s ďalšími surovinami a necháme odstáť v chladničke.
4/ krok z 5
Vykysnuté cesto, ktoré by malo zdvojnásobiť svoj objem, dáme na pomúčenú dosku a ešte ho prehneme s trochou múky. Potom si z cesta odkrajujeme za malú hrsť, ktorú potom roztiahneme na štvorec cca 5×5 cm a naplníme 1 PL vegan tvarohu a 1 ČL džemu. Rohy zlepíme dokopy a tak plnku zabalíme. Počas tohto procesu si dosku môžeme posypať múkou aby sa nám cesto nelepilo či už na dosku alebo ruky.
5/ krok z 5
Následne si vymastíme plech maslom a buchty jednu po druhej ukladáme vedľa seba a roztopeným maslom potierame kraje, kde sa buchty spájajú. Takto naukladané buchty necháme kysnúť ešte 1-2 hodiny. Na záver ich potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!