Sladké jedlo našich školských čias.
Ryžový nákyp mnohí z nás poznáme ako sladké jedlo školských jedální. Tam však nie vždy išiel každému po chuti a preto sme si ho vychutnali radšej doma. I keď základ zostáva vždy rovnaký – mlieko a ryža, ešte stále je tu možnosť jemne ho pozmeniť. Napríklad pridaním iného druhu mlieka. Čo tak napríklad škoricový mandľový raj? Pozíciu mlieka ako druhej hlavnej ingrediencie zastúpi a ako bonus ochutí nákyp príjemnou škoricovou chuťou a keďže tu máme blížiacu sa jeseň počas ktorej dozrievajú hlavne jablká, voľba bola jasná. Jablká v kombinácii so škoricou vytvoria dokonalú chuť tohto sladkého obeda či dezertu.
Tento recept pre Vás pripravila foodbloggerka Jessika, ktorá pôsobí pod blogom @jessliciouskitchen 🥗
Ingrediencie
Príprava ryžového základu
300g guľatozrnnej ryže
3 PL trstinového/kokosového cukru
50 g jumbo hrozienok
1 čl škorice
Ďalšie ingrediencie
2ks nakrájaných jabĺk
1-2 PL modrého maku
1-2 PL javorového sirupu
1 PL marhuľového džemu
rastlinné maslo
Postup

1/ krok z 3
V hrnci zmiešajte prepláchnutú ryžu, 750 ml mlieka, cukor a škoricu. Priveďte k varu a za občasného miešania varte ryžu do zmäknutia asi 10-15 minút. Prilievajte ešte viacej mlieka podľa potreby.
2/ krok z 3
Do uvarenej mliečnej ryže primiešame hrozienka, mak a necháme trocha vychladnúť. Potom si rastlinným maslom vymastíme formu na zapekanie, pridáme vrstvu ryže a posypeme kokosom.
3/ krok z 3
Ďalej si na panvici si roztopíme trochu masla, pridáme jablká, sladidlo, škoricu a dusíme do zmäknutia asi 5 minút. Jablká potom navrstvíme na ryžu. Redukciu z jabĺk zohrejeme na panvici s lyžicou marhuľového džemu a potrieme ňou jabĺčka. Takto pripravený ryžový nákyp dáme zapiecť do rúry na 20-25 minút pri 180 stupňoch.
Záver
Veríme, že sa Vám nový Receptár páči a bude Vás naďalej inšpirovať.
Prajeme Vám dobrú chuť! 🍴
Pridaj komentár