Group 2

PREDAJ CEZ E-SHOP ZRUŠENÝ

 

vegan štedrák recept

Sviatočný vegánsky štedrák

  • NUTTERY
  • |
  • 29. októbra 2020
cas

1h 30min

porcie

dezert

hotovo

vegan

Naše produkty, použité v recepte

Mandľový nápoj “Mandľový raj”

Detail

Vegánske lieskovoorieškové mlieko “Lieskové nebo”

Detail

Overená klasika: kysnuté cesto plné maku, orechov a sladkastého slivkového lekváru.

Viacerí z nás sa na sviatky tešia hlavne kvôli tomu, že je to čas strávený s rodinou, vychutnávaním dobrého jedla a relaxom. Každý máme teda svoje obľúbené recepty. U nás to je koláč s názvom Štedrák, na ktorý sa tešíme celý rok. Je z kysnutého cesta, ktoré je krásne nadýchané. Vnútro sa skladá z troch rôznych plniek: maková, orechová a lekvárová. Varia sa spolu s cukrom v mlieku a predstavte si, že nie v hocijakom. Maková a orechová je varená s lieskovým nebom a tvarohová s mandľovým rajom. Máte všetky v chladničke? Skvelé, môžeme ísť na to!

ingrediencie
Ingrediencie
CESTO

300ml Mandľového raja

500g hladkej špaldovej múky

200g trstinového cukru

20g droždia alebo domáci kvások

150g rastlinného tuku (napr. Alsan)

štipka soli

MAKOVÁ PLNKA

200ml Mandľového raja

200g mletého maku

3 PL trstinový cukor

ORECHOVÁ PLNKA

200ml lieskového neba

200g mletch vlašských orechov

3 PL trstinový cukor

TOFU TVAROHOVÁ PLNKA

200ml mandľového raja

2ks tofu natural

3 PL trstinový cukor

čerstvá citrónová kôra

štipka mletej vanilky

LEKVÁROVÁ PLNKA

hustý slivkový lekvár

postup
Postup
vegan štedrák recept

1/ krok z 3

Do väčšej misky si dáme múku, cukor a urobíme jamku. Do jamky pridáme kvások, ktorý si pripravíme nasledovne. Do jamky nalejeme 50ml mandľového raja, nadrobíme droždie, pridáme troška cukru a štipku soli. Počkáme, kým sa nám na kvásku vytvoria bublinky. Následne pridáme roztopené rastlinné maslo a zvyšok makového sna, ktoré si jemne zohrejeme. Keď je cesto dobre vypracované, nemalo by sa lepiť na varešku. Ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky. Potom dáme misku s cestom na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca 40 minút.

vegan štedrák recept

2/ krok z 3

V malých hrncoch budeme pripravovať plnky. Mak s makovým snom a cukrom povaríme dokým nám hmota nezhustne. To iste urobíme aj s orechovou plnkou. Tvarohovú tofu plnku pripravíme tak, že si nadrobíme obidva tofu do misky, nastrúhame čerstvú kôru z citróna, pridáme cukor, štipku mletej vanilky a mandľový raj. Rukou popučíme aby nám vznikla konzistencia tvarohu.

vegan štedrák recept

3/ krok z 3

Keď nám cesto nakysne, môžme sa pustiť do vrstvenia. Zo začiatku si z cesta odložíme menší kus, ktorý pužijeme na mriežku. Potom si cesto rozdelíme na 4 časti. Do vymastenej formy dáme vyvaľkanú vrstvu cesta, potom dáme vrstvu slivkového lekváru. Opäť preložíme cestom a pridáme orechovú plnku. Preložíme cestom a pridáme tvarohovú plnku. Posledný krát preložíme cestom a na vrch pôjde maková plnka, ktorej vrch dozdobíme mriežkou z odloženého kúsku cesta. Vložíme do rozohriatej rúry a a pečieme na 150 stupňoch 30 minút a potom zvyšime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalšiu pol hodinu.

zaver
Záver

Prajeme vám dobrú chuť!

podpis-nuttery