vegan štedrák recept

Sviatočný vegánsky štedrák

  • NUTTERY
  • |
  • 29. októbra 2020

1 h 30 min

dezert

bez laktózy

Produkty dostupné na eshope

Mandľový raj

Detail

Lieskové nebo

Detail

Vlašské orechy

Detail

Overená klasika: kysnuté cesto plné maku, orechov a sladkastého slivkového lekváru

Viacerí z nás sa na sviatky tešia hlavne kvôli tomu, že je to čas strávený s rodinou, vychutnávaním dobrého jedla a relaxom. Každý máme teda svoje obľúbené recepty. U nás to je koláč s názvom Štedrák, na ktorý sa tešíme celý rok. Je z kysnutého cesta, ktoré je krásne nadýchané. Vnútro sa skladá z troch rôznych plniek: maková, orechová a lekvárová. Varia sa spolu s cukrom v mlieku a predstavte si, že nie v hocijakom. Maková je s makovým snom, orechová s lieskovým nebom a tvarohová s mandľovým rajom. Máte všetky v chladničke? Skvelé, môžeme ísť na to!

Ingrediencie
Cesto

300ml makového sna

500g hladkej špaldovej múky

200g trstinového cukru

20g droždia alebo domáci kvások

150g rastlinného tuku (napr. Alsan)

štipka soli

Maková plnka

200ml makového sna

200g mletého maku

3 PL trstinový cukor

Orechová plnka

200ml lieskového neba

200g mletch vlašských orechov

3 PL trstinový cukor

Tofu ,,tvarohová,, plnka

200ml mandľového raja

2ks tofu natural

3 PL trstinový cukor

čerstvá citrónová kôra

štipka mletej vanilky

Lekvárová plnka

hustý slivkový lekvár

Postup
vegan štedrák recept

1/ krok z 3

Do väčšej misky si dáme múku, cukor a urobíme jamku. Do jamky pridáme kvások, ktorý si pripravíme nasledovne. Do jamky nalejeme 50ml makového sna, nadrobíme droždie, pridáme troška cukru a štipku soli. Počkáme, kým sa nám na kvásku vytvoria bublinky. Následne pridáme roztopené rastlinné maslo a zvyšok makového sna, ktoré si jemne zohrejeme. Keď je cesto dobre vypracované, nemalo by sa lepiť na varešku. Ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky. Potom dáme misku s cestom na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca 40 minút. 

vegan štedrák recept

2/ krok z 3

V malých hrncoch budeme pripravovať plnky. Mak s makovým snom a cukrom povaríme dokým nám hmota nezhustne. To iste urobíme aj s orechovou plnkou. Tvarohovú tofu plnku pripravíme tak, že si nadrobíme obidva tofu do misky, nastrúhame čerstvú kôru z citróna, pridáme cukor, štipku mletej vanilky a mandľový raj. Rukou popučíme aby nám vznikla konzistencia tvarohu.

vegan štedrák recept

3/ krok z 3

Keď nám cesto nakysne, môžme sa pustiť do vrstvenia. Zo začiatku si z cesta odložíme menší kus, ktorý pužijeme na mriežku. Potom si cesto rozdelíme na 4 časti. Do vymastenej formy dáme vyvaľkanú vrstvu cesta, potom dáme vrstvu slivkového lekváru. Opäť preložíme cestom a pridáme orechovú plnku. Preložíme cestom a pridáme tvarohovú plnku. Posledný krát preložíme cestom a na vrch pôjde maková plnka, ktorej vrch dozdobíme mriežkou z odloženého kúsku cesta. Vložíme do rozohriatej rúry a a pečieme na 150 stupňoch 30 minút a potom zvyšime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalšiu pol hodinu. 

Záver

Tento koláčik pečieme každé Vianoce a tešíme sa naň aj tento ok. Je šťavnatý, plný rôznych chutí a najlepší je na 2-3 deň keď trošku odstá. Určite vám ho odporúčame vyskúšať a čo je skvelé, môžu ho aj intolerantní na laktózu. 😊

PRE VIAC RECEPTOV SLEDUJTE NÁŠ RECEPTÁR 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Adresa

Radlinského 1714
026 01 Dolný Kubín
Slovenská republika

Kontakty

Zákaznícka linka : 0944 375 199
Nuttery Place : 0917 236 390
E-mail : kornelia@nuttery.sk

 

Sociálne siete