• Nuttery
  • |
  • 10. decembra 2018

Sladká vianočná polievka

? Príprava: 60 minút   ? Počet porcií: rôzne   ? Vhodné ako: dezert


Mnohí z nás si nevedia Vianoce a sviatky bez sladkých jedál ani len predstaviť. Taktiež je to aj u nás. Vôňa škorice, kakaa, klinčekov či vanilky nesmie predsa počas vianočného obdobia chýbať v žiadnej kuchyni a preto sme sa prvým vianočným receptom inšpirovali práve nimi. Chceli sme vytvoriť niečo nové, niečo zo sveta, niečo výnimočné čo by sa dokonale hodilo na sviatočný stôl. 

Počuli ste už o sladkej polievke? 

Vianočný chomút, teda sladká vianočná polievka má pôvod v pradávnom Nemecku. Názov chomút dostala preto, pretože tvar rolád pripomína tvar postroja pre kone, ktoré sa im kladú na šiju. Recept pôvodne obsahuje tie najzákladnejšie suroviny ako mlieko, múku, vajcia či maslo. My sme sa mu však rozhodli dodať zdravší, lahodnejší nádych. ?

Pomaly varené škoricové mandľové mlieko s roládkami zo špaldovej múky plnené zmesou rumových hrozienok, kokosového cukru a škorice? Lahôdka! ❤

Použili sme škoricový mandľový raj, klasický biely cukor nahradil zdravší kokosový a keďže sme chceli skúsiť čisto rastlinnú alternatívu, použili sme aj rastlinné maslo. Ako však nahradiť vajíčka v ceste? ? Vyskúšali sme zmixovať ľanové semiačka s vodou ako náhradu vajíčka a musíme povedať, že sa s tým dalo skvele pracovať. 


Ingrediencie:

1L mandľový raj škorica 

300g špaldová múka

200g rastlinné maslo napr. Alsan

50g kokosový cukor 

hrozienka namočené v rume

1 PL kokosový olej

1 ČL škorica

1PL ľanových semiačok

50ml voda

soľ

 

Postup:
  • Do hrnca vlejeme škoricový raj spolu s 30g kokosového cukru a varíme ho na nízkom stupni. Kým sa nám mlieko varí, pripravíme si cesto na roládky.
  • Zmiešame múku, rastlinné maslo, zmixované ľanové semiačka ako náhradu vajíčka (1 polievkovú lyžicu semiačok zmixujeme v mixéry s cca 50ml vody) a na záver pridáme do cesta štipku soli.
  • Cesto vymiesime, dosku si podľa potreby posypeme múkou a hmotu vyvaľkáme na stredne hrubý plát. Mala by nám vzniknúť konzistencia lineckého cesta. Vyvaľkaný plát potrieme roztopeným kokosovým olejom, posypeme zvyšným kokosovým cukrom, škoricou a pridáme hrozienka namočené v rume.
  • Plát zrolujeme do rolády a nakrájame na menšie roládky. Tie vložíme do hrnca s mliekom a varíme ešte 15 minút dokým roládky nezmäknú a nevznikne pudingovo-krémová konzistencia mlieka. 
  • Servírujeme do hlbokého polievkového taniera a na dozdobenie môžeme posypať škoricou. 

⭐ TIP: ak vám zostane zopár porcií, nebojte sa dať polievku do chladničky. Na druhý deň bude z toho chutný dezert na štýl pudingu.

Z receptu vznikla tak neskutočne dokonalá chuť, konzistencia pripomínala jedlo typu dukátove buchtičky s vanilkovým krémom a my vieme, že toto bude jedno z jedál, ktoré počas svitkov nebudú na stole chýbať.  Sviatočný dezert plný zdravých ingrediencií!

Prajeme vám dobrú chuť! ??

Váš Nuttery team


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Adresa

SNP 1201/16
026 01 Dolný Kubín
Slovenská republika

Telefónny kontakt

Mobil : 0944 959 503
Telefón : 0917 236 390

Email

Office : info@nuttery.sk

Sociálne siete