• Nuttery
  • |
  • 27. decembra 2018

Sviatočný vegánsky štedrák

 Príprava: 2 hodiny    Počet porcií: rôzne    Vhodné ako: dezert


Viacerí z nás sa na sviatky tešia hlavne kvôli tomu, že je to čas strávený s rodinou, vychutnávaním dobrého jedla a relaxom. Každý máme teda svoje obľúbené recepty. U nás to je koláč s názvom Štedrák, na ktorý sa tešíme celý rok.

Je to koláč plný maku, orechov, slivkového lekváru s domácim nadýchaným kysnutým cestom. ?

Keďže sme si chceli tieto Vianoce trošku odľahčiť, rozhodli sme sa ho pripraviť zdravšie a to vo vegánskej verzii. Neobsahoval teda mlieko, tvaroh, vajcia či maslo a tak bol bez akejkoľvek živočíšnej prísady. ?

O to bol špeciálny v tom, že do každej plnky sme použili iné Nuttery mlieko, ktoré dodalo neskutočne dobrú chuť.?? Nie len vďaka chuti, ale aj vďaka tomu, že sú naše Nuttery tak husté, že každá jedna plnka nadobudla hustú krémovú konzistenciu. Do makovej išiel makový sen, do orechovej lieskové nebo a do tvarohovej tofu plnky mandľový raj. Verte či neverte, ten tofu tvaroh bol na nerozoznanie!

Ingrediencie:

1. Cesto

500g hladkej špaldovej múky

200g brezového cukru

20g droždia,

 250ml makového sna

150g rastlinného tuku (napr. Alsan)

štipka soli

2. Kvások

droždie, troška cukru, múky a 50ml makového sna

3. Plnky

Maková plnka: 200g mletého maku, 100ml makového sna, brezový alebo hnedý cukor

Orechová plnka: 200g mletch vlašských orechov, 100ml lieskového neba, brezový alebo hnedý cukor

Tvarohová tofu plnka: 2ks tofu natural, čerstvá citrónová kôra, 100ml mandľový raj, brezový cukor, štipka mletej vanilky

hustý slivkový lekvár

Postup: 
  • Do väčšej misky si dáme múku, cukor, 300ml makového sna, droždie a soľ. Potom pridáme kvások, roztopený rastlinný tuk a všetko premiešame. Keď je cesto dobre vypracované, nemalo by sa lepiť na varešku, ak áno, pridáme ešte trocha múky. Potom dáme miesku s cestom na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. 

  • V malých hrncoch budeme pripravovať plnky. Mak s makovým snom a cukrom povaríme dokým nám hmota nezhustne. To iste urobíme aj s orechovou plnkou. Tvarohovú tofu plnku pripravíme tak, že si nadrobíme obidva tofu, nastrúhame čerstvú kôru z citróna, pridáme cukor, štipku mletej vanilky a mandľový raj. 
  • Keď nám cesto nakysne, môžme sa pustiť do vrstvenia. Zo začiatku si z cesta odložíme menší kus, ktorý ppužijeme na mriežku. Potom si cesto rozdelíme na 4 časti. Do vymastenej formy dáme vyvaľkanú vrstvu cesta, potom dáme vrstvu slivkového lekváru. Opäť preložíme cestom a pridáme orechovú plnku. Preložíme cestom a pridáme tvarohovú plnku. Posledný krát preložíme cestom a na vrch pôjde maková plnka, ktorej vrch dozdobíme mriežkou z odloženého kúsku cesta. Vložíme do rozohriatej rúry a a pečieme na 150 stupňoch 30 minút a potom zvyšime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalšiu pol hodinu. 

My sme si štedrovečerný večer užili a aj keď sme boli úplne, že plní..museli sme ochutnať. Bol mňamózny, šťavnatý..no dokonalýý. Určite vám ho odporúčame vyskúšať, navyše najlepšie je, že vám po ňom nie je tak ťažko ako pri klasickej verzii. ?

Prajeme vám teda ešte príjemne prežitie sviatkov ??

Váš Nuttery team


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Adresa

SNP 1201/16
026 01 Dolný Kubín
Slovenská republika

Telefónny kontakt

Mobil : 0944 959 503
Telefón : 0917 236 390

Email

Office : info@nuttery.sk

Sociálne siete