wrapkit
  • Nuttery
  • |
  • 6. októbra 2018

Vegánsky špaldový jablčník

🕑 Príprava: 1 hodina 30  minút     🍴 Počet porcií: 12    🍵 Vhodné ako: zdravý snack, dezert


Spolu so slivkami a hruškami, máme v záhrade aj jednu krásnu jabloň. Jablká však dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame konzumovať a preto v kuchyni s jablkovými receptami nešetríme 😀 Keď si to tak pripomenieme, z jabĺk sa dá vytvoriť naozaj mnoho zaujímavých jedál. Napríklad taký sladkastý kompót, jablká v karamele, pečené jablká v župane, pečené jablká ako príloha k hlavnému jedlu, smoothies, detská výživa a nepochybne koláče na rôzne spôsoby. Taká najznámejšia je ako inak jablková štrúdľa, no my sme si pre vás pripravili niečo unikátnejšie-jablčník!

 

A keďže sa snažíme aj my do svojho jedálnička zaraďovať čo najviac rastlinných jedál, klasický recept na jablčník (nazývaný aj jablkové pyté) sme pozmenili na vegánsku verziu. Vajíčko sme nahradili chia semiačkami zmixovanými s vodou, z ktorých vznikla konzistencia presne ako u vaječného bielka. Klasický tuk ako napríklad Hera, nahradil rastlinný Alsan a nepochybne sme pridali aj naše krémové lieskové nebo. Aký bol teda výsledok? Dokonalý 🤤

Ingrediencie:

300g špaldovej múky

130g rastlinného tuku Alsan

1PL chia semiačok

100ml voda

50g kokosového cukru

8 väčších červených jabĺk

100ml lieskového neba

2 balíčky škoricového cukru

kypriaci prášok do pečiva

štipka soli

 


Postup:

Vyberieme si dosku, na ktorej budeme vaľkať cesto. Dosku si jemne poprášime múkou. Do mixéra vložíme 100ml vody a 1PL chia semiačok, rozmixujeme a vznikne nám lepkavá pudingová hmota, ktorú neskôr pridáme do cesta. Urobíme si kôpku z múky a do stredu urobíme malú jamku, do ktorej pridáme rozmixované chia semiačka, na menšie kúsky nakrájaný rastlinný tuk Alsan, kokosový cukor štipku soli a lieskové nebo postupne prilievame. Celú masu pomaly premiešavame a miesime dovtedy, dokým nám nevznikne hustá hmota. Tú si rozdelíme na dve polovice a necháme chvíľu odležať. Medzitým si nastrúhame jablká a pridáme do nich 1-2 sáčky škoricového cukru. Zoberieme si cesto a postupne rozvaľkáme obe polovice.

Vyberieme si menší pekáč, do ktorého vložíme papier na pečenie. Vložíme prvú vrstvu cesta, na ňu pridáme zmes jabĺk so škoricou a prikryjeme zvyšnou časťou cesta. Vydličkou poprepychujeme hornú časť a jablčník pečieme 45 minúť na 150 stupňoch. 

Prajeme  vám dobrú chuť! 😊🍴


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Adresa

SNP 1201/16, 026 01
Slovenská republika

Telefónny kontakt

Mobil : 0944 959 503
Telefón : 0917 236 390

Email

Office : info@nuttery.sk

Sociálne siete